Жорсткістю води називають сукупність розчинених у ній іонів кальцію Са2+ та магнію Mg2+.
Жорсткість води – це найбільш поширена проблема якості води. На початках, термін «жорстка вода» використовувався, якщо виникали труднощі прання речей у даній воді.
Основним джерелом попадання в воду солей магнію та кальцію є розмивання цією водою природніх покладів вапняків, гіпсу та доломіту.
В мало мінералізованих водах присутня найбільша кількість іонів кальцію. Зі збільшенням ступеня мінералізації вміст іонів кальцію спадає і не перевищує 1 г/л. Вміст магнію в мінералізованих водах складає декілька грамів, а в солених – наближається до декількох десятків грамів.
Іони кальцію і магнію не завдають великої шкоди живим організмам, проте їх присутність у воді у великій кількості не є бажаною, оскільки така вода не надається до господарського використання.
В жорсткій воді потрібно збільшувати кількість мила та порошку при пранні, ніж у звичайній, помалу розварюються м’ясо та овочі, шлунок починає перетравлювати їжу повільніше. Жорстка вода не може використовуватись системами водопостачання та системами нагрівання води.
Жорсткість вимірюється міліграмами еквівалент на літр (мг-экв/л). Стандарти допустимого значення жорсткості води є різними для різного обладнання, яке її використовує. Зазвичай, вода, жорсткість якої більше 1 мг-экв/л, є жорсткою.
Основний метод боротьби із жорсткістю води – це її пом’якшення.
Класифікація води по жорсткості
Одиниця вимірювання жорсткості води |
Грейн на галлон GPG |
Міліграм на літр, мг/л |
Міліграм-еквівалент на літр, г-экв/л |
Мягка |
< 1,0 gpg |
< 17,1 мг/л |
< 0,35 мг-экв/л |
Низький рівень жорсткості |
1,0 - 3,5 gpg |
17,1 - 60 мг/л |
0,35 - 1,2 мг-экв/л |
Середній рівень жорсткості |
3,5 - 7,0 gpg |
60 - 120 мг/л |
1,2 - 2,4мг-экв/л |
Жорстка |
7,0 - 10,5 gpg |
120 - 180 мг/л |
2,4 - 3,6 мг-экв/л |
Дуже жорстка |
> 10,5 gpg |
> 180 мг/л |
> 3,6 мг-экв/л |