Безкінечно можна милуватися могутньою річкою, яка сотні років велично несе свої води до далекого моря, і веселим завзятим струмочком, що стрибає по каменях і не звертає уваги на листочки, що впали, які теж кудись прагнуть поплисти. Можна годинами, не відриваючись, дивитися на спокійне море і зачаровано спостерігати за багатометровими хвилями, здатними знищити цілі міста. За веселкою можна втекти на край світу. Крапля дощу і сніжинка, крапелька роси і голочка інею, рідний з дитинства ставок і могутній далекий океан – все це вода.

Правда про мертву і живу воду.

Пам'ятаєте казку про живу і мертву воду? Змочиш рани мертвою водою – заживуть, бризнеш живою водицею – і людина відродиться.

Казка – брехня, та в ній натяк: є на землі море, яке так і назвали - Мертвим. Не живе в цьому морі жодна риба, жодна криветка, нічого в цьому морі не живе! А ось його вода прекрасно лікує, просто як в казці. Що ж за чаклунство таке? Не оновлюється в морі вода, перетворилася майже на холодець з мінералів і мікроелементів – саме вони і допомагають регенерації клітин. Те ж саме і в заболочених морських мілинах, і в лиманах і навіть в болотах деяких трапляється. Виразки і рани, що кровоточать, рубці і хвороби шкіри лікуються купанням в таких водоймищах. При мокрих ранах, що не гояться, фурункульозі, переломах кісток «болотяні» ванни дійсно допомагають, якщо болото тепле та з цілющою водою. І лікувальні грязі, які велику допомогу людям приносять, добувають всі на тих же лиманах і в тих же болотах.

А жива вода? Вона теж не міф, не вигадка. «Живою» вважається прісна проточна вода – річки, струмки, джерела, водоспади. А особливо сильна вода в гірських річках. Говорять, що особливу силу їй додають рух, холод і падіння з висоти. Купання в гірських річках піднімає життєвий тонус, проганяє негативні емоції і навіть сприяє нормалізації ваги.

А ще до води відвіку звертаються як до великої і могутньої сили: «Водиця-водиця, мати всього живого, повелителька небесних і підземних вод, омий мене, очисти мене, понеси все чуже, нечисте, зле, будь підмогою мені. Дай мені віру, любов, надію і звільнення. Та буде так!».

Загадка трьох атомів.

Вода-вода, така різна і при цьому така однакова, – Н2О. Про неї складені легенди, пісні і казки, зняті фільми і написані монографії, але вона, як і тисячі років назад, залишається найзагадковішою речовиною на Землі. Адже саме в ній виникло життя. Чому? Немає відповіді. І навіть сучасні науки, які можуть пояснити багато що, відступають перед загадкою трьох атомів.

Вода має незвичайні физико-хімічні властивості, в природних умовах може знаходитися в трьох станах: рідкому, твердому і газоподібному. Щільність Н2О при переході з твердого стану в рідке не зменшується, як в інших речовин, а збільшується.

З'єднуючись з оксидами багатьох металів і неметалів, вода утворює підстави і кислоти; з деякими солями – кристалогідрати; найбільш активними металами, взаємодіючими з водою, виділяють водень.

Вода – універсальний розчинник. Природа не може гордитися хімічно чистою водою – такої просто немає. Вміст вуглекислих і сірчанокислих солей кальцію, магнію і заліза визначає жорсткість води: при невеликій їх кількості вода вважається м'якою, а при значній – жорсткою. Солі кальцію з білками харчових продуктів утворюють нерозчинні з'єднання, тому в жорсткій воді погано розварюються овочі і м'ясо. При цьому продукти засвоюються організмом гірше.

Основа життя.

Яким би це не здавалося дивним, але вода, не маючи жодної живильної цінності, обов'язкова частина всього живого: рослини містять до 90% води, а в тілі дорослої людини її близько 65%, а то і більше.

Але якими б величезними не були запаси води на планеті, близько 60% суші страждає від її браку. Майже 500 мільйонів чоловік страждають від недоліку або низької якості питної води, адже прісна вода складає всього біля 2% водних ресурсів планети.

Денна потреба людини у воді для всіляких потреб – 50 літрів, це дані із звіту ООН по питаннях народонаселення. Але вже сьогодні більше мільярда людей не має доступу до чистої води. А що ж далі? По прогнозах до 2025 року вживання води зросте до 75% від нинішнього рівня лише за рахунок збільшення населення. І води буде менше. А як без неї?

Будь-який живий організм не може існувати без води довго. При зміні її кількості і сольового складу порушуються процеси травлення і гемодинаміки. Без води неможливий теплообмін між організмом і довкіллям, отже – підтримка постійної температури тіла.

Людина може прожити без води всього декілька діб. При втраті води до 2% від маси тіла (1-1,5 літра) з'являється спрага. Втративши вже 6-8%, людина впадає в стан напівнепритомності, при браку 10% починаються галюцинації, порушується ковтання. А при втраті більше 12% води вже нічого не допоможе.

Брак води страшний, але надлишок теж чреватий неприємностями. За добу чоловік споживає приблизно 2,5 літра води. Її надлишок приводить до перевантаження серцево-судинної системи, до посиленого потовиділення, з організму вимиваються солі.

Мінеральний склад питної води дуже важливий – людина вживає для пиття воду, що містить в літрі від 0,02 до 2 грамів мінеральних речовин, навіть малі дози яких можуть істотно вплинути на стан всього організму. Мінеральними водами лікують багато захворювань, але у всьому треба знати міру: наприклад тривале вживання питної води з вмістом фтору менше 0,6 міліграма/л веде до розвитку карієсу.

Вода. Колиска життя. Джерело буття. І вічна тривога. І вічне захоплення. А ще – вічна загадка, яку до кінця ніхто не може вирішити.

Журнал «Здорово» №4, 2008