Всі ми з дитинства знаєм, що хлор шкідливий для нашого здоров'я, але кожного разу відкривши кран змішувача, чи приймаючи душ все одно відчуваєм його неповторний, ні з чим незрівняний аромат. А коли задамо собі питання, все-таки чим шкідливий хлор, більшість з нас не зможе дати відповідь на це запитанння. Тому спробуєм в цьому розібратись.

Вперше для знезараження води хлор використали в 1870 р. в Лондоні під час епідемії холери і з того часу хлор почали використовувати практичну всюди, спочатку тільки за необхідності, а потім через ефективність і дешевизну стали застосовувати постійно і всюди.

В процесі хлорування вода знезаражується і консервується на довгий час, що дозволяє запобігти поширенню різних інфекційних захворювань. І саме хлорування багато експертів називають найбільшим винаходом в профілактиці гігієни ХХ століття, яке врятувало найбільшу кількість людських життів.

Хлор позбавляє воду від неприємного присмаку і запаху, допомагає покращити колір води, зменшити розхід коагулянтів. Крім цього завдяки хлору очисні споруди станцій водопідготовки зберігають задовільний санітарний стан.

Але попри все вище сказане хлор, це отрута. Його використовували в якості хімічної зброї ще під час Першої світової війни, а завдяки своїм сильним окислювальним властивостям хлор входить в трійку найпотужніших галогенів.

Про шкоду хлорованої води вперше заговорили в 70-х роках, причиною цього була висока активність хлору, завдяки якій він вступає в хімічні реакції з численними органічними і неорганічними речовинами, що є в воді, утворюючи при цьому хлорвмістні токсини, канцерогенні, мутагенні і імунотоксичні речовини та отрути. Які поступово накопичуються в організмі та несуть з собою жахливі наслідки для здоров'я. Всі ці речовини можуть стати причиною розвитку онкологічних захворювань, таких як рак шлунку, печінки, товстої і прямої кишки, сечового міхура, стравохода, легких, гортані та молочнних залоз, а також зміни на генетичному рівні. Крім цього вони сприяють розвитку атеросклерозу, анемії, гіпертонії, запаленню суглобів, серця та дихальних органів.

Та напевно сами молозамітним, а тому самим підступним є вплив хлору на захворювання імунної системи. Вчені Фінляндії та США довели, що в 80% захворювань імунної системи виникають через вживання води з надмірним вмістом хлору. Наприклад при збільшених дозах хлоридів з питної води людина частіше починає хворіти бронхітами і пневмонією, тут в першу чергу страждають органи дихання, а разом з тим хворіють і всі внутрішні органи. 

Також хлорована вода подразнює слизисту оболонку очей, сушить шкіру (постійні відвідувачі басейнів знають про, що йде мова), порушує структуру волосся роблячи їх сухими, ламкими, позбавляючи блиску, сприяючи їх випаданню і викликаючи перхоть (жінки напевно звертали увагу на такий ефект після душу, чи миття волосся).

При всьому цьому хлор на даний час, вже не гарантує повного знезараження води, оскільки вже давно відомі штами хвороботворних бактерій на які він не діє і які починають розмножуватись одразу-ж після обробки, також хлор не загрожує спорам, вірусам, яйцям гельмінів і цистам найпростіших.

На жаль повністю захистити себе від впливу хлору відмовившись споживати хлоровану воду неможливо, адже шкідливі речовини потрапляють в наш організм і через шкіру під час миття в ванні чи купання в басейні. Вважається що годинне перебування в ванні наповненій водою із хлором прирівнюється до 10 літрів випитої хлорованої води.

Спробувати убезпечити себе від впливу хлору звичайно можна, найпоширеніші для цього є кілька шляхів:

Перший, наймасовіший і гарантуючий майже 100% результат це фільтри, при правильному підборі вони повністю усувають хлор з води. Найкращий спосіб в тому плані, що фільтр може бути як для питної води, так і для води загального користування.

Другий, це кип'ятіння непоганий варіант, але має суттєвий мінус, це об'єми води, які можна прокип'ятити, такий варіант може підійти для приготування їжі чи напоїв, але не для загального використання. Крім того існує думка, що при кип'ятінні в воді утворюються хлорвмісні сполуки, які не видаляються та накопичуються в організмі людини.

Третім варіантом є звичайне відстоювання, при якому воду відстоюють біля трьох діб, а потім акуратно зливають вроду стараючись не сколихнути осівший на дно хлор. Ефективність такого способу звичайно викликає певні сумніви.

Як видно хлор хоч і є серйозною проблемою для здоров'я людини, але разом з тим дуже дешевим варіантом знезараження води, тому широко поширений в нашій країні і навряд чи ситуація в цьому напрямку зміниться на краще та почнуть використовувати озонування, ультрафіолетову обробку чи інші способи знезараження води поширені в Європі чи США, бо вони вимагають вливання дость великих коштів.

Тому і згадується прислів'я "Спасіння потопаючих, діло самих потопаючих" і коли сім'я хоче гарантовано вберегти себе від наслідків використання хлорованої води, їм потрібно потурбуватись над встановленням фільтра, який забере хлор з води.

Щоправда в цій ситуації потрібно визначитись над призначенням фільтра, чи він має очищати тільки питну воду, чи воду загального користування, бо все таки вони в різних вагових категоріях цін, а колектив нашого магазину завжди з радістю допоможем в підборі фільтра в інтернет-магазині, на сторінці в Facebook, чи в нашому салоні: м. Львів, вул.Замарстинівська 10.