Якою має бути добра питна вода, адже від її якості часто залежить здоров'я людини?

Напевно скільки людей стільки буде думок про те якою вона має бути, більшість схиляються до того, що добра питна вода це вода з джерел, частина вважає, що це вода яку ми купляємо в пляшках і бутлях, є й такі, що вважають воду з міського водопроводу доброю.

То все-таки, якою має бути питна вода для вживання? За загальними нормами прийнятими в світі і у нас питна вода, або вода що призначена для споживання людиною, це вода, що за своїм складом за мікробіологічними, паразитологічними, радіаційними і фізичними показниками відповідає гігієнічним вимогам. В усьому світі питною водою називають також воду, що подається по вопровідній мережі в житло людей.

Коли звернутись до світової практики, то для прикладу в США якість питної води контролюється за 79 показниками, в країнах ЄС - 50, в Україні вода контролюється за 27 показниками. Не будем брати до уваги показники США, звернемся до ближчих сусідів ЄС. Основна кількість норм співпадають, з перевищенням в нас можна висунути серйозні претензії тільки до жорсткості, в нас - 7 (10) мг/л, в ЄС - 1,2 мг/л.. За деякими показниками вимоги до води в нас - жорсткіші, є показники, обов'язкові для контролю в ЄС, які і в нас з 2015 року введені для контролю, але за них практично не згадують, це для прикладу акриламід, вінілхлорид, епіхлоргідрин, поліциклічні ароматичні вуглеводні, бромат, електрична провідність, радіологічний показник, тритій та загальна індикаторна доза і бактерії Клостридії ( Clostridium perfringens).

Дивлячись на це, на жаль з 100% впевненістю не можна сказати, що вода з наших водопроводів, або пляшок повністю відповідає вимогам, які висуваються в світі до питної води, вона дуже часто не дотягує навіть до тих вимог, що висувались до такої води ще за СРСР. Тому кожен з нас сам визначає чи задовільнятись тою водою, що отримує з водопроводу, чи купляти бутильовану і надіятись на чесність виробника, чи поставити собі вдома фільтр, для очистки води і самому контролювати, що п'єш чи використовуєш для приготування їжі.

І напевно незалежно від того, чи п'єш водопровідну, чи фільтровану воду кожен буде впевнений, що ця вода є доброю і кращою ніж інша при цьому знайде купу аргументів, які важливі для саме нього чому це так.