SCAA (Specialty Coffee Association of America) - Американська ассоціація кави, чітко визначила параметри води, яка має згідно з регламентом використовуватись в чемпіонатах бариста. Таким чином був заданий світовий стандарт якості, адже ці змагання є головним провідником культури вживання кави, по крайній мірі поки інтернет ще не навчився передавати смак і аромат кави. Стандарт був опублікований на сторінці Dissecting SCAA’s Water Quality Standard 8 липня 2013 р. і до цього часу залишається незмінним.

Згідно з цими данними вода для кави має відповідати слідуючим характеристикам:

Запах - не повинно бути ніякого запаху.

Кольоровість - вода має бути прозорою, без кольору.

Хлор - вміст хлору не має перевищувати 0 мг/л. оскільки його вміст сильно впливає на смак кави. Бажано видаляти його повністю.

TDS, загальна мінералізація, або кількість розчинених частинок - ідеальний варіант - 150 мг/л., хоча допускається 75-150 мг/л.. Вода з меншою мінералізацією допускається до приготування води, оскільки цей показник не сильно впливає на смак кави, а швидше свідчить про жорсткість води.

Рівень жорсткості води, вказує на кількість іонів кальцію Ca і магнію Mg в воді. Наявність невеликої кількості цих речовин надає воді і напоям характерного, приємного присмаку. Щоправда більша кількість сілей жорсткості завдає шкоди обладнанню і практично повністю заглушує смак напою.

Загальна лужність, рекомендується 0,65 мг/л., більший рівень лужності сильно впливає на здатність води "витягувати" речовини з кави, а відповідно і на смак.

pH, водневий показник, оптимальний показник рівня pH - 7, при такиму показнику вода є нейтральною і оптимальною для вживання і приготкування напоїв. Коли рівень pH збільшується то кава стає гіршою на смак.

Натрій, його оптимальна кількість 10 мг/л. Збільшена кількість натрію суттєво впливає на смак кави, впливаючи на сприйняття смаковими рецепторами солодкості чи кислотності в роті (приклад - підсолений чай), тому рекомендується уникати збільшеного вмісту солі.

На жаль при тому, що вода - найпоширеніша в світі речовина, в різних місцях вона має різний хімічний склад, а відповідно і смак, та з рекомендованими показниками практично не зустрічається, тому питання води для кави вирішується по різному.

Хтось використовує пом'якшуючі фільтри, але після них, через надмір мінералів в воді, кава має "забитий" невиражений смак, ще й можна додати присмак хлору ( в містах). Хтось використовує бутильовану воду, в такої води рівень TDS може відповідати рекомендованому, але дуже багато залежить від хімічного складу води, а він не завжди може буде добрий для кави чи інших напоїв, тут потрібно експериментувати. Крім цього не вартує забувати за таку “чарівну” річ, як накип в Вашій кавомашині. Багато хто використовує системи зворотнього осмосу, такі системи незважаючи на те, що дають воду більш очищенішою ніж рекомендовані показники сприяють тому, що вода "забирає" з кави максимально можливу кількість речовин, завдяки чому кава буде мати широку гамму смаків, навіть незважаючи на те, що велика частина іонів речовин з кави будуть зав'язані з водою і не будуть відчуватись нашими смаковими рецепторами. Між іншим такі системи рекомендує використовувати чемпіон Всесвітнього чемпіонату бариста ( World Barista Championship), автор книги "Всесвітній атлас кави" ( the World Atlas of Coffee) - Джеймс Хофман.

Є звичайно ситеми, розроблені спеціально для цінителів хорошої кави. Такі системи на виході дають воду, що має оптимальний склад для приготування кави, та забезпечують хорошу швидкість фільтрації, що часто важливо, особливо для закладів громадського харчування. Однією з таких систем є RobustPro.

Але в любому випадку кінцеве рішення приймати тільки Вам і нікому іншому, адже коли кава смачна, а кавомашина не вигає постійної наявності сервісника, який її очищає від накипу, то мета досягнута.


Джерело: 

http://scaa.org/chronicle/2013/07/08/dissecting-scaas-water-quality-standard/

 https://voda.com.ua/ua/idealnaya-voda-dlya-kofe